4 elements indispensables pels espais maker

04/11/2021

Grup Efebé

Les escoles han anat deixant enrere el seu format tradicional en els últims anys. Ara compten amb espais d’aprenentatge que disten molt de les aules que havíem vist fins ara. Entre ells, els espais maker, creats per a fomentar la capacitat dels estudiants d’aprendre a través de la participació i la implicació.

L’educació Maker fomenta l’autonomia dels alumnes, ja que desperta el seu interès per la recerca, el treball i el pensament individual. Així doncs, els centres educatius cada vegada porten més instaurat a la seva filosofia el model STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques). Es tracta d’una pedagogia exigent en el treball individual i en equip, en tenir iniciativa i autodisciplina. Sempre s’han ensenyat aquestes matèries per separat i el model STEAM les proposa de forma integrada i tant a nivell pràctic i teòric.

En aquest article d’Efebé t’expliquem quins quatre elements identifiquem com indispensables pels espais maker.

1. Treballar per projectes

Els centres educatius més innovadors ja fa un temps que han adoptat el treball organitzat per projectes. Aquest format aporta beneficis a l’aprenentatge dels alumnes. Fomenta el treball en equip i la capacitat d’investigar, comunicar o inclús presentar. Els nens i nenes aprenen a buscar informació per si sols, analitzar-la per detectar què és important i què no, i acaben exposant les troballes davant la resta de companys. L’oratòria és essencial en qualsevol àmbit de les seves vides i aprendre-la de ben petits ho fa més senzill.

A més, treballar per projectes fa el procés d’aprenentatge més dinàmic. Treballar amb altres companys sense la crítica del professor o professora genera més idees, no es limita ni es jutja cap proposta.

2. Elements de tecnologia

Actualment, l’ús d’eines d’informàtica aplicades al procés d’ensenyar-aprendre fomenta la participació dels estudiants en el procés d’aprenentatge. Ordinadors, portàtils, tauletes, taules de llum… aquests elements gairebé ja són essencials a l’aula. Els nens i nenes estan acostumats a utilitzar-los a la seva vida fora l’escola, doncs, es fa cada vegada més difícil limitar l’aprenentatge a l’ús de llibres i llibretes. L’accés a internet, però, es pot restringir per a menors en alguns cursos. Així doncs, al centre només poden accedir als continguts que se’ls té permès.

espais maker

3. Equipar els espais maker

A l’hora de dissenyar espais d’una escola posem sempre les persones al centre. Analitzem quines són les necessitats dels nens i nenes i dels professors i professores i, d’aquí, plasmem el projecte educatiu del centre als espais. Així, el procés d’aprenentatge evoluciona de la mà dels espais creats.

Un equipament ben escollit aporta molts beneficis en l’aprenentatge i el benestar al centre. Els espais oberts són una de les tendències del 2021. Amb la taula robotiks maker deixem més llibertat en la distribució de l’espai, ja que queda penjada del sostre. En el cas d’utilitzar la taula maker, existeixen dos nivells per treballar tant assegut com de peu, de forma que genera més moviment per a un aprenentatge actiu. Al nostre catàleg online trobaràs tot l’equipament ideal per a un entorn maker.

4. DIY (Do It Yourself)

Aprendre “fent” amb les nostres pròpies mans genera més participació i interès. La capacitat que tenim totes les persones de poder crear amb les nostres pròpies mans fa que ens puguem sentir part del procés, doncs, d’una comunitat, una cosa essencial en els humans.

Microgestió i Efebé hem creat un nou concepte per les aules del futur, el Creative Apple lab. Ara ja no hem de parlar del futur perquè es tracta de l’actualitat. El Creative Apple lab compta amb un disseny pensat específicament pel programa educatiu.

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.