Com la cultura empresarial afecta el disseny d’una oficina: guia completa

04/09/2024

Grup Efebé

Cultura empresarial i disseny d’oficines: guia completa

En el món empresarial d’avui dia, el disseny d’una oficina no només es tracta d’estètica, sinó que s’ha convertit en una extensió física de la cultura empresarial. L’espai de treball és una peça fonamental que reflecteix els valors, la missió i la visió d’una empresa. Per tant, entendre com la cultura empresarial afecta el disseny d’una oficina és clau per a qualsevol organització que vulgui maximitzar la seva productivitat i atraure talent.

Aquest article explora la relació entre la cultura empresarial i el disseny d’oficines, oferint exemples pràctics i consells sobre com dissenyar un espai de treball que s’alineï amb els valors de la teva empresa. Si vols que el teu equip sigui feliç i productiu, has de considerar com la cultura empresarial pot influir en cada detall del teu disseny d’oficina.

Què és la cultura empresarial?

Abans de parlar sobre com la cultura empresarial afecta el disseny d’una oficina, és important definir què és la cultura empresarial. La cultura empresarial es refereix als valors, creences, actituds i comportaments que caracteritzen una organització. Aquesta cultura es manifesta a través de les pràctiques diàries, les polítiques i la manera com els empleats interactuen entre ells i amb els seus clients.

La cultura empresarial pot ser innovadora, tradicional, orientada a resultats o centrada en les persones. El disseny d’una oficina que reflecteixi fidelment aquests valors no només pot millorar la moral dels empleats, sinó que també pot reforçar la identitat de marca de l’empresa.

reforma interior de oficinas

Com la cultura empresarial influeix en el disseny d’oficines?

1. Disseny centrat en la col·laboració o en el treball individual

Una cultura empresarial que valora la col·laboració i el treball en equip necessitarà un disseny d’oficina que promogui la interacció entre els empleats. Això pot incloure espais oberts, sales de reunions informals i zones comunes on els empleats puguin reunir-se fàcilment. Per contra, una cultura que prioritza la concentració i el treball individual pot beneficiar-se d’un disseny amb espais privats, com a oficines tancades o cabines individuals que permetin als treballadors mantenir-se enfocats.

2. Innovació i creativitat en l’espai de treball

Les empreses que fomenten la innovació i la creativitat sovint opten per dissenys d’oficines que inspirin pensament original. Això es pot aconseguir mitjançant l’ús de colors vibrants, mobiliari modular i zones de descans dissenyades per estimular la creativitat. A més, la incorporació d’elements com taules per a treballs en equip, pissarres per brainstorming i espais dedicats a projectes experimentals poden fer que l’espai reflecteixi aquesta cultura d’innovació.

3. Cultura orientada a resultats

Per a una empresa amb una cultura orientada a resultats, és essencial dissenyar una oficina que maximitzi l’eficiència i la productivitat. Això pot incloure espais ergonòmics que redueixin la fatiga dels empleats, tecnologia avançada per agilitzar els processos de treball i zones dedicades on els equips puguin enfocar-se en projectes específics sense interrupcions.

4. Sostenibilitat i responsabilitat social

Una cultura empresarial que posi èmfasi en la sostenibilitat i la responsabilitat social buscarà integrar aquests valors en el disseny de la seva oficina. Això pot incloure l’ús de materials ecològics, la incorporació de plantes i elements naturals a l’espai, així com sistemes de gestió de residus eficients. Aquest tipus de disseny no només reflecteix el compromís de l’empresa amb el medi ambient, sinó que també pot millorar el benestar dels empleats.

5. Benestar i equilibri treball-vida personal

En una cultura empresarial que valora el benestar dels empleats i l’equilibri entre la vida personal i laboral, el disseny de l’oficina ha de reflectir aquests principis. Espais de relaxació, zones de meditació, gimnasos interns i àrees per a activitats recreatives poden ajudar a reduir l’estrès i millorar la satisfacció laboral. Aquestes empreses també poden considerar horaris flexibles i l’opció de treballar a distància, integrant aquestes polítiques en el disseny de l’oficina.

Consells per dissenyar una oficina que reflecteixi la cultura empresarial

Oficina de disseny

Disseny d’Efebé de l’oficina de Transperfect a Varsòvia

  1. Identifica els valors clau de la teva empresa: Abans de començar a dissenyar, és important tenir clar quins són els valors i la missió de la teva empresa. Aquesta comprensió guiarà cada decisió de disseny, des de la disposició dels mobles fins a la selecció dels materials.
  2. Implicar els empleats en el procés de disseny: Una manera efectiva d’assegurar que l’oficina reflecteixi la cultura empresarial és implicar els empleats en el procés de disseny. Això pot incloure enquestes, reunions de brainstorming o fins i tot comitès de disseny formats per treballadors de diferents departaments.
  3. Adaptabilitat i flexibilitat: Com la cultura empresarial pot evolucionar amb el temps, és important que el disseny de l’oficina sigui adaptable. Això pot significar la utilització de mobles modulars, espais multifuncionals i una planificació que permeti canvis fàcils i ràpids segons les necessitats de l’empresa.
  4. Integració de tecnologia: Sigui quin sigui el teu sector, la tecnologia és un element clau que ha de ser integrat en el disseny d’oficines modernes. Des de la connectivitat sense fils fins a les sales de reunions equipades amb les últimes eines de col·laboració, la tecnologia ha de servir per potenciar la cultura empresarial i facilitar el treball diari.
  5. Crear espais inspiradors: Una oficina que reflecteix la cultura empresarial ha de ser un lloc que inspiri els seus treballadors cada dia. Això es pot aconseguir amb l’ús d’art, colors adequats, il·luminació natural i una disposició que promogui la interacció i el benestar.

Exemples de dissenys d’oficines que reflecteixen la cultura empresarial

Convatec: reducció d’espai, augment de benestar

workspace design

Disseny d’Efebé de l’oficina de Convatec

Convatec, una empresa global de productes i tecnologies mèdiques, es trobava davant del repte d’adaptar les seves oficines a les noves tendències de teletreball, reduint la seva superfície sense comprometre la funcionalitat ni el benestar dels seus treballadors. El projecte es va centrar en la transformació de 280 m² en un espai de treball eficient i atractiu que mantingués l’essència de la marca.

Solucions Clau:

TransPerfect: oficines híbrides per a la productivitat

oficina creativa

Disseny de sala de brainstorming a les oficines de Transperfect Lisboa

TransPerfect, una multinacional de serveis lingüístics, va confiar en Efebé per dissenyar la seva nova seu a Lisboa, adaptant-se al model de treball híbrid. L’objectiu era crear un entorn atractiu i funcional que reflectís la identitat corporativa i millorés el benestar dels empleats.

Solucions Clau:

Conclusió

TransPerfect

Fotografies de projecte d’Efebé Transperfect Barcelona

El disseny d’una oficina va molt més enllà de l’estètica i la funcionalitat; és una eina poderosa per reflectir i reforçar la cultura empresarial. Quan una empresa aconsegueix alinear el seu espai de treball amb els seus valors, objectius i identitat, no només millora l’experiència dels seus treballadors, sinó que també potencia la seva marca i competitivitat.

Els exemples reals que hem vist amb Convatec, TransPerfect i altres mostren com un disseny d’oficines ben planificat pot augmentar la productivitat, la creativitat i el benestar dels treballadors. A més, aquestes transformacions poden ser el catalitzador que impulsi un canvi cultural dins de l’organització, reforçant el compromís i la col·laboració entre els membres de l’equip.

En un món empresarial cada vegada més competitiu i dinàmic, les empreses que inverteixen en dissenys d’oficines que reflecteixin la seva cultura i fomentin un ambient de treball saludable estaran millor preparades per atraure i retenir talent, així com per assolir els seus objectius a llarg termini. En definitiva, la cultura empresarial i el disseny d’oficines són dues cares de la mateixa moneda, i la seva alineació pot ser la clau de l’èxit.

Estàs buscant un partner per dissenyar la teva oficina d’acord amb la teva cultura empresarial? Contacta amb nosaltres i t’ajudarem!

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.