Amb les circumstàncies actuals, el teletreball s’ha convertit en una rutina. La tendència al teletreball ja no és una moda, ha arribat per quedar-s’hi. Per fer-ho, cal habilitar una zona i convertir-la en un lloc de teletreball saludable.
Sens dubte aquesta situació a la qual ens hem vist forçats per la pandèmia SARS-Covid-2 és una gran crisi en tots els sentits, però també ens està ajudant a reflexionar. Sobretot, sobre les nostres vides i perspectives per aprendre noves maneres de fer les coses. De cop ens adonem que a casa ens falta llum, no tenim prou espai o ens fa mal l’esquena. Hem d’exprimir els avantatges del teletreball perquè ens faci un bé a tots. En aquest article, et donem 6 consells per fer teletreball saludable.
I doncs, quins avantatges suposa el teletreball?
- Redueix l’estrés i millora la qualitat de vida. Tenim la costum d’anar amb presses i córrer per arribar a tot. En canvi, amb el teletreball, ens afecta menys.
- Augmenta el rendiment i optimitza el temps. Com que tenim menys distraccions, podem ser més eficients treballant ja que en certa manera millorem la concentració i ens focalitzem més en el que estem fent. Aprofitem millor el temps que tenim.
- Millora la conciliació de la vida professional amb la personal.
- Garanteix puntualitat. No ens afecta el transport, el trànsit o cap mena d’imprevist de camí a la oficina.
- Facilita el dia a dia de les persones amb discapacitats. Probablement, l’accessibilitat a casa és adequada i no compta amb els obstacles que sorgeixen de camí a l’oficina.
6 consells Efebé per fer teletreball saludable
1. Delimitar un espai fixe
Primer de tot, establir un espai fixe i convertir-lo en una petita oficina. L’espai de treball s’ha de mantenir net i ordenat en tot moment. Pot ser que disposem de poc espai i que dues persones s’hagin d’organitzar per realitzar la seva jornada laboral. És important delimitar l’espai de cadascú. A més, cal mantenir espais d’intimitat per poder dur a terme reunions, parlar per telèfon o concentrar-te.
2. Incorporar equipament ergonòmic
Disposar d’equipament adequat per millorar l’ergonomia. Comptar amb una cadira ergonòmica amb seient i respatller regulables evitarà el mal d’esquena causat per males postures o equipament inadequat. A més, hem d’intentar treballar amb una taula de dimensions suficients per poder-hi col·locar tot el material necessari i disposar d’espai lliure per treballar a gust.
També és important que la il·luminació d’aquest lloc sigui adequada i si pot ser almenys durant unes hores llum natural. En conseqüència, evitarem cansament visual o mals de cap. L’ambient tèrmic també és un element essencial per poder treballar a gust, com també l’acústica, que garanteixi una concentració completa.
3. Aprendre a desconnectar i combatre el sedentarisme
És molt important equilibrar la feina amb l’oci i l’exercici físic a casa. Existeixen diferents pàgines online i serveis en streaming per fer classes dirigides des de casa. A més, tot el Grup Papelmatic ens hem unit al repte Mifisionline, un servei que hem posat a disposició de tot el personal del grup, que ofereix exercicis per afavorir la nostra salut i prevenir problemes derivats de la feina.
4. Conciliar la vida familiar amb el treball.
Cal planificar cada jornada per aconseguir un rendiment òptim. Gestionar nens i feina és complicat, hem d’intentar establir una rutina per realitzar les tasques de l’escola, menjar, dormir i jugar a certes estones per desconnectar. Començar a treballar més d’hora de l’habitual ens ajudarà a tenir temps per a nosaltres, i poder organitzar el dia i realitzar les tasques més complicades, abans que estiguin una altra vegada al peu del canó.
A més, tots els nens i nenes necessiten jugar i estar distrets. Per fer-ho han de disposar d’un espai per ells, una zona de jocs on puguin imaginar i crear, com la que podem veure del mobiliari de Linha Bloom Europe.
5. Cuidar l’aire interior
Ventilar l’espai de treball per renovar l’aire ens ajuda a pensar amb claredat. Col·locar plantes i fer ús de pintures fotocatalítiques permet incrementar la productivitat, el rendiment i la creativitat, millorant la qualitat de l’aire interior de l’espai on estem treballant.
6. Seguir una dieta saludable
Per últim, si seguim una bona alimentació, es veurà reflectit en una millora del nostre rendiment a la feina. A més, un esmorzar consistent i saludable ens ajuda a agafar energia. També, mantenir una dieta equilibrada a partir de verdura, fruita, proteïnes, etc. A més, caldria disposar d’una hora aproximadament per menjar, per poder tenir el temps suficient per desconnectar.
Equipament adaptat a l’espai…
Creus que el teu espai de treball a casa està condicionat per treballar-hi vuit hores diàries?
Pregunta’t si el mobiliari és l’adequat, si podem adoptar una bona posició, si la temperatura és correcta, etc. En general, són molts els aspectes que hem de tenir en compte per tal que un espai sigui completament excel·lent per treballar-hi a gust.
Finalment, en aquest article d’Efebé, podem veure els resultats del Baròmetre 2019 sobre “La salut en entorns laborals”. Sentir-se a gust al teu lloc de treball és imprescindible i de vegades no ho tenim en compte o pensem que no és prou important.