“Ampliem nous serveis al centre de dia”. Entrevistem a l’Àngels Saldanya.

18/05/2023

Grup Efebé

La Fundació Ana Ribot ofereix un servei d’acolliment diürn. El centre de dia treballa per millorar la qualitat de vida de les persones grans amb algun tipus de dependència (física, psíquica i social). Especialment, està sensibilitzada en l’atenció de malalts d’Alzheimer, oferint suport social i psicològic als seus familiars i cuidadors.

Grup Efebé hem entrevistat a l’Àngels Saldanya, directora de la Fundació Ana Ribot. A continuació, podeu llegir l’entrevista completa.

  1. Un dels vostres objectius és promoure un envelliment actiu, com ho feu possible?

En aquests últims anys, amb l’esperança de vida cada vegada a edats més avançades, el concepte d’envelliment actiu és el nou paradigma a l’hora de plantejar-nos com hem d’envellir de la millor forma possible en la Societat actual. L’objectiu és mantenir al màxim la qualitat de vida de la persona gran, a partir del manteniment de la seva salut i de les seves capacitats físiques, cognitives, socials i comunitàries. Les polítiques d’acció proposades per l’OMS, el 2002, ja marcaven 4 línies de treball:

  1. Reduir els factors de risc associats a malalties i augmentar els de protecció de la salut mitjançant hàbits saludables i exercici físic.
  2. Promoure els factors de protecció de les capacitats cognitives.
  3. Promoure una bona salut emocional.
  4. Promoure la participació psicosocial i comunitària.

Nosaltres, des de la Fundació, ens hem embarcat en aquest nou projecte, precisament per  actuar en aquestes línies de treball, de manera que els nous espais permetin portar a terme activitats, serveis, recursos que ajudin a la persona a: alimentar-se de forma saludable i enfocada en les necessitats de nutrients en aquesta etapa de la vida (menjador social), mantenir un bon estat físic i funcional (fisioteràpia especialitzada), mantenir les capacitats cognitives quan comencen a presentar dificultats (tallers de memory training), potenciar les relacions socials entre les persones mitjançant diferents activitats grupals com sortides, hort terapèutic, etc.  Els nous espais també inclouen una sala per les persones que formen part del projecte de voluntariat, una gran part d’elles, majors de 65 anys. Les accions de voluntariat que les persones grans poden dur a terme són un forma de participar activament en la comunitat, aportant coneixement, experiència i saviesa.

  1. El 2050 una de cada tres persones tindrà més de 65 anys. Com ens hem de plantejar els nous models de vida de les persones grans?

És precisament una de les premisses que han tingut més pes en aquest projecte en el qual ja estem treballant. Cada vegada vivim més anys, cada vegada les generacions que van arribant a aquesta franja d’edat són persones que venen d’una situació econòmica, social i cultural diferent de l’anterior, tenen més clar com volen viure, que volen continuar estant actius, que volen compartir amb els altres el seu dia a dia, que tenen coses a aportar a la Societat com experiència, coneixement, valors, saviesa, etc. I això ens marca un repte important: ser capaços de vehicular aquestes inquietuds cap a serveis i recursos que siguin vàlids i significatius per ells.

Creiem i apostem per generar recursos i serveis que permetin acompanyar a la persona en el seu procés d’envellir, perquè puguin viure on volen viure, perquè puguin estar actius i acompanyats, si volen, per posar al seu abast el que van necessitant conforme les capacitats físiques i cognitives van minvant.

  1. Com ha estat el procés complet de treball amb Grup Efebé?

Molt interessant, a partir d’una situació i funcionament actual, Grup Efebé amb el seu sistema de cocreació ha aconseguit, amb la participació de totes les persones implicades, “trencar” els esquemes i, a partir de desmuntar el que és ara, refer el trenca-closques i dissenyar una forma d’atenció més oberta i flexible.

  1. Amb aquest projecte, s’obrirà el primer centre de nit a Catalunya. Per què no s’ha fet abans? A més, aquesta iniciativa ajuda a usuaris/àries i als seus cuidadors a tenir una millor qualitat de vida. Parla’ns sobre aquesta oportunitat.

El centre de nit és un servei inclòs en la cartera de serveis socials de la Generalitat, però actualment no n’existeix cap a Catalunya. Fa temps que la Fundació té ganes d’aconseguir posar en marxa aquest projecte, de fet l’any 2019, gràcies a l’ajut d’un equip de consultors solidaris d’ESADE ALUMNI, van elaborar un pla de viabilitat d’un centre de nit a Pallejà. En aquest moment ja comptem amb els espais que han estat donats a la Fundació, on està previst poder crear aquest centre de nit. Com és habitual en les entitats socials, la principal dificultat és obtenir els fons per poder fer-ho realitat.

Un dels objectius de la nostra entitat és aconseguir mantenir a la persona gran al seu entorn familiar, social i comunitari, el màxim de temps possible, perquè, això és el que habitualment vol la persona per sentir-se a gust, estimada i acompanyada. Per aconseguir això, no podem oblidar al familiar i cuidadora principal, si ella està “bé” podrà cuidar de forma més òptima al seu familiar. La nostra experiència durant aquests 21 anys de camí amb aquest col·lectiu i amb les seves famílies ens ha fet detectar la necessitat que tenen aquestes cuidadores, de temps de “respir” per elles, de descans per poder carregar les piles i, d’aquesta manera, poder seguir amb la seva tasca diària d’atendre i cuidar, amb la millor salut emocional i física.

El descans durant la nit és molt important per la salut tant dels malalts com de les persones que en tenen cura. Així doncs, poder oferir aquest servei de forma puntual, durant l’any, permet a aquestes persones mantenir una millor qualitat de vida. L’adaptació i flexibilitat en la cobertura de les necessitats que presenta aquest col·lectiu és la millor manera d’acompanyar-los en el seu dia a dia.

  1. Digues 3 beneficis que aporten els nous espais del centre de dia.

  1. Els voluntaris són clau. Com interactuen l’equip de voluntaris que la Fundació gestiona des de fa molts anys, en el nou projecte?

Com bé has dit, els voluntaris són una peça indispensable i molt important per la Fundació i per la Societat. Des de fa molts anys, la Fundació té en marxa el projecte de voluntariat coordinat per la Treballadora Social del centre de dia. Gràcies a ells, s’han pogut dur a terme moltes de les activitats de divulgació i sensibilització que organitza l’entitat. Per exemple, donar suport en algunes activitats del centre de dia, com les sortides, o bé en el departament d’administració. El nou projecte contempla des del seu inici un espai perquè ells es puguin organitzar i gestionar de forma autònoma. Aquesta sala pel voluntariat estarà oberta i a disposició del grup per poder ampliar les línies d’actuació d’aquest col·lectiu cada vegada més gran i vinculat a la millora de la Societat.

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.