FRËSKA, un servei que facilita mobiliari urbà a sèniors

07/11/2022

Grup Efebé

“Conversar a la fresca, recuperem la tradició”

Fa aproximadament mig any va tenir lloc la Barcelona Design Week i IKEA va aprofitar aquest context per realitzar la segona part de la seva iniciativa Next Gen: Sènior.

Estan preparades les ciutats per l’envelliment de la societat? Com ha de ser la ciutat sènior del futur? Què es pot fer per millorar-les i fer-les més amables per les persones grans? Per respondre aquestes i moltes més preguntes es va crear “La Casa de Pensar”. Un lloc efímer per reflexionar sobre el present i el futur. Comptàvem amb tres reptes:

A la ciutat de Barcelona, concretament a la plaça de les Glòries Catalanes, es va instal·lar “La Casa de Pensar“. Va esdevenir un punt de reflexió per a diferents sessions design thinking entre ciutadans, estudiants de disseny i professionals. Per reunir-se i arribar a idees tangibles que es poguessin executar i prototipar, mig any després, a la World Design Capital València 2022.

D’entre diferents idees que van sorgir pel present i el futur, dues van ser les guanyadores d’aquest projecte: Arcadia i FRËSKA.

FRËSKA, el projecte del nostre equip

Volem donar les gràcies a IKEA per convidar-nos a escoltar i pensar a “La Casa de Pensar”. Ha estat un plaer compartir aquests mesos amb un equip de luxe format per l’Anna Fornt (directora de Grup Efebé), en Danny Saltaren, la Irene Badía, la Mina Barchi i en Martí Cabanas, tres estudiants de disseny. Junts hem dissenyat FRËSKA.

Així doncs, vam estudiar les mancances de les ciutats actuals, que no acostumen a facilitar el benestar i la seguretat de les persones més fràgils.

La comunicació és essencial per ajudar-los a socialitzar. La idea de FRËSKA sorgeix d’aquesta necessitat que ens comentaven algunes persones grans, sobre poder conversar amb altres i trencar amb aquesta barrera actual. Un propòsit per sortir de casa i fomentar un envelliment actiu i saludable.

Sessió de co-creació amb Barcelona Aging coLLaboratory (BALL)

Primer de tot, l’equip de Grup Efebé vam convocar a diferents membres de l’equip del Barcelona Aging coLLaboratory (BALL) a la sessió que va tenir lloc a “La Casa de Pensar”. Van participar professionals del sector com la Rosa Rifà i la Mercè Sitjà, de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna, la Kimberly Alison (Parc Sanitari Pere Virgili) o l’Assumpció Gonzàlez (Fatec – Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya).

Més endavant, vam fer una sessió de co-creació al showroom d’Efebé amb membres de l’equip de Grup Efebé i altres professionals com la Rosa Rifà, el Jordi Vilaró i un grup d’estudiants d’enfermeria i fisioteràpia, tots ells membres de la Facultat de Ciències de la Salut de Blanquerna.

D’aquest treball en equip van sorgir idees noves per millorar el servei de FRËSKA. Hauria d’estar en contacte amb els comerços veïns? Caldria incorporar rodes per millorar la mobilitat? Faltaria un botó d’avís per agilitzar casos d’emergència? A la sessió en qüestió vam plantejar millores de cara al futur d’aquesta iniciativa. Vam considerar que el servei seria controlat mitjançant una aplicació. Tot i així, també funcionaria de forma analògica amb una targeta facilitada en donar-te d’alta als comerços veïns, per aquells sèniors que no estan familiaritzats amb el món digital. A més, vam creure oportú que els coixins d’aquestes noves cadires fossin dissenyats amb sentit, amb sanefes que fomentin l’estimulació cognitiva dels sèniors, entre altres idees que ja s’han incorporat al prototip.

Com és FRËSKA?

Es tracta de l’actualització d’una tradició que té l’objectiu de recuperar espais a la ciutat per als més grans, espais lliures on sèniors i persones de totes les edats es relacionin i comparteixin moments de qualitat.

Vam partir de la cadira com a suport per descansar, socialitzar, parlar amb els veïns, etc. Al voltant d’aquesta base, vam desenvolupar un servei públic de préstec, de chair-sharing. Amb seients dignes “a la fresca”, per sentir-se més còmodes i segurs. És mòbil, de forma que en funció de les necessitats de cada moment, es pot moure, cosa que amb el mobiliari actual no és possible.

El funcionament de FRESKA és senzill, cada persona té una targeta que desbloqueja la cadira per crear el seu espai, gaudir del seu temps i de la seva ciutat. ​

També inclou una pantalla interactiva amb:

Per últim, encoratgem a les diferents ciutats a que un dia hi hagi una FRËSKA a cada una perquè els sènior, per fi, recuperin el seu lloc a la ciutat. Animem a associacions i ajuntaments a que accedeixin a aquesta iniciativa. Donem el seu disseny en codi lliure i perquè es pugui adaptar a qualsevol entorn.

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.