Per tal de poder enfocar els nostres projectes a les necessitats més específiques i reals de les persones amb qui treballem, cada cert temps realitzem un baròmetre. Fem un seguit de qüestions a una mostra concreta, escollida de forma estratègica, i això ens permet obtenir una visió real de la situació en la qual es troben les persones en el seu dia a dia a l’entorn laboral, a les residències de gent gran, als centres educatius o a les oficines.
Per poder fer un baròmetre d’aquestes dimensions (amb una mostra de gran mida, preguntes ben específiques, anàlisi òptim dels resultats i una comunicació posterior) comptem amb la consultora HGS, també part del Grup Papelmatic com Efebé.
Pel que fa a la salut en entorns laborals, fins ara hem realitzat 3 baròmetres: els anys 2014, 2015 i 2019. En aquests tres anys hem pogut detectar els principals aspectes que afecten a l’espai i l’ergonomia dels treballadors en el seu dia a dia a l’entorn de treball dins d’una oficina. Entre els principals aspectes més valorats hi destaquem la temperatura, el confort acústic, la il·luminació, les activitats per tal de promocionar la salut a l’entorn laboral i les tendències actuals al món professional.
En primer lloc, pel factor temperatura coincideixen en què té un efecte important sobre la salut dels treballadors, al III Baròmetre inclús és escollit com el més rellevant. El més sorprenent, és que tot i ser conscients dels efectes que té sobre els empleats, un percentatge força nombrós reconeixen comptar amb una temperatura inadequada a les seves oficines (49% en el cas del 2014 i un 32,8% pel que fa al 2015).
A les oficines acostuma a haver-hi un trànsit constant de persones, treballadors que parlen entre ells, visites de col·laboradors o reunions, i amb tant de soroll, la concentració va perdent efectivitat. El confort acústic és escollit com un dels aspectes més valorats per tal de disposar d’un entorn saludable i alhora inadequat per les tasques que han de realitzar. L’estrès o el mal de cap poden ser conseqüència de la contanaminació acústica, per això des d’Efebé incorporem elements fonoabsorbents que faran l’espai més saludable. Altres malalties professionals que poden sorgir d’una mala gestió de l’espai de treball poden ser mal de cap, mareig, picor als ulls, cansament mental, entre altres, que poden esdevenir conseqüència d’una il·luminació inadequada.
Al primer Baròmetre de l’any 2014, tots els usuaris enquestats (100%) reconeixen que a les seves empreses no es porta a terme cap campanya per la promoció de la salut. En els altres dos casos, un 61,2% i un 52% tampoc, i tot i ser cada vegada un percentatge més reduït, l’espai de treball és un lloc on passem més hores que a casa nostra i cal que ens puguem sentir a gust i còmodes per poder treballar. Aquells que realitzen alguna campanya d’aquest tipus se centren bàsicament en l’activitat física i l’esport i els hàbits d’alimentació.
Finalment, hem detectat que la mobilitat a l’hora de treballar és cada vegada més present i probablement d’aquí poc temps el teletreball serà la principal forma de treball i necessitarem espais adaptats a aquestes circumstàncies, inclús espais habilitats als nostres habitatges o més zones de coworking. Les tendències al món laboral també responen a les tendències més sostenibles de l’actualitat com la integració de disseny biofílic o el respecte pel medi ambient, i per això, els treballadors busquen espais saludables on poder concentrar-se i ser productius. A més a més, cada vegada més empreses estan incorporant activitats d’esport tipus ioga o activitats outdoors per fomentar el treball en equip i les relacions interpersonals, mentre alhora et permeten desconnectar del treball constant davant l’ordinador. Un altre punt molt demanat és el fet d’oferir fruita o snacks saludables.
Si tu també consideres que cal millorar l’espai on treballes, consulta aquí els packs i programes d’Efebé i el nostre catàleg complet per transformar oficines