FRËSKA, un servei que facilita mobiliari urbà a sèniors
“Conversar a la fresca, recuperem la tradició” Fa aproximadament mig any va tenir lloc la Barcelona Design Week i IKEA va […]
31/10/2022
Grup Efebé
Gràcies a “Next Gen: Séniors. Rediseñando la ciudad del futuro para la sociedad más longeva de la historia”, neix un projecte col·laboratiu entre IKEA i els tres principals festivals de disseny del país. Madrid Design Festival, Barcelona Design Week i València Capital Mundial del Diseño 2022 han posat focus en l’envelliment de les ciutats amb l’objectiu de fer-les més amables i segures pels sèniors, i millorar aspectes com la integració social, la seguretat o la solitud per a aquest segment de la població.
En el context de València Capital Mundial del Disseny 2022, IKEA presenta un prototip per compartir cadires a les ciutats, actualitzant la tradició de sortir a prendre la fresca. Un nou servei que es posa a disposició de qualsevol que ho vulgui implementar a través de codi obert. A més de resoldre l’escassetat de mobiliari urbà, intenta humanitzar les urbs en fomentar la relació interpersonal i intergeneracional entre veïns.
L’any 2050, segons l’Índex Global d’Envelliment de HelpAge, Espanya serà un dels països més envellits del món. Es calcula que el 40% de la població tindrà més de 60 anys.
En una primera fase iniciada a Madrid Design Festival, IKEA va fer diversos estudis qualitatius i quantitatius amb sèniors d’avui i de matí. Així, van poder detectar els principals reptes a què ens enfrontem a l’hora de millorar la qualitat de vida de la gent gran a les ciutats. També es van demanar dades de ciutadans a través d’una instal·lació artística interactiva dissenyada per Espadaysantacruz Studio. Després, aquesta informació es va compartir com a punt de partida durant la Barcelona Design Week en una instal·lació urbana anomenada La Casa de Pensar. Amb equips multidisciplinaris i processos de design thinking liderats per la consultora Soulsight van sortir diferents idees.
Finalment, les millors idees es van seleccionar per un comitè d’experts. Avui es posen a disposició de la ciutadania, en qualitat de prototip a l’entorn urbà i en una exposició a València Capital Mundial del Disseny 2022 perquè es puguin dur a terme a qualsevol població.
Tant el prototip, com altres solucions per millorar la vida dels sèniors a les ciutats, van sorgir a La Casa de Pensar (2a fase). És una instal·lació efímera que va formar part de la Barcelona Design Week 2022. Va servir d’espai de reflexió on ciutadans, estudiants de disseny i professionals van idear diferents projectes. Allà, un comitè d’experts format per persones dels tres festivals que han participat en el projecte van triar les dues millors idees. Juntament amb Laura Durán d’IKEA i la dissenyadora Inma Bermúdez. Una seria d’implementació immediata per solucionar la qualitat de vida dels sèniors del present: FRËSKA. D’altra banda, amb una visió a més llarg termini per als del futur: Arcadia. Es tracta d’un centre residencial futurista especialment dissenyat per a aquest segment de la població.
El nostre grup de treball per a Next Gen: Sèniors està format per Anna Fornt (directora de Grup Efebé), Irene Badía, Mina Barchiartus, Danny Saltaren i Martí Cabanas. Junts hem creat FRËSKA.
FRËSKA fomenta les relacions interpersonals i intergeneracionals, crea comunitat i genera sinergies entre veïns. A més, promou hàbits de vida saludable, facilita informació d’interès o activitats a través de la seva pantalla, entre altres funcionalitats. La solució estarà exposada en qualitat de prototip fins al 6 de novembre al carrer Cirilo Amorós cantonada amb el carrer Hernán Cortés perquè es pugui experimentar la seva funcionalitat.
Per a Irene Badía (estudiant d’ Enginyeria, Disseny Industrial i Desenvolupament de Producte a la UPV), portaveu del nostre grup de treball, la rellevància d’aquest projecte és la següent. “Soluciona l’escassetat de mobiliari urbà, dóna resposta a les necessitats de seguretat de la gent gran a les ciutats, i les humanitza més. Recupera la tradició de sortir al carrer per xerrar amb veïns i promoure que la gent no es quedi aïllada a casa. Som conscients que la solitud és una de les grans preocupacions d’avui i del futur. Segons una investigació d’IKEA, el 60% dels espanyols menors de 65 anys tem viure en solitud els darrers anys de la seva vida. Per això, hem pensat a implementar una solució que pugui abordar aquest gran repte”.
“Conversar a la fresca, recuperem la tradició” Fa aproximadament mig any va tenir lloc la Barcelona Design Week i IKEA va […]
El primer ‘Living Lab’ català (Barcelona Aging CoL.Laboratory) crea un robot que ajuda a menjar a pacients que no poden […]
En què consisteix el nou model assistencial basat en habitatges de convivència? Un 78% de persones de les generacions Baby […]