Participem a la Jornada de Transferència de Bones pràctiques de les empreses guanyadores dels Premis Respon.cat 2022

16/02/2023

efebe

Avui 16 de febrer l’Anna Fornt, vicepresidenta de Respon.cat i directora de Grup Efebé ha participat en la Jornada de Transferència de Bones pràctiques de les empreses guanyadores dels Premis Respon.cat 2022 amb una ponència sobre “Com fem empresa les organitzacions que volem ser motor de canvi social”.

L’Anna començava agraint a les empreses i entitats guanyadores dels Premis Respon.cat 2022 pels seus valors i el seu compromís amb la Responsabilitat Social.

Durant la ponència ha recalcat la importància del missatge: “Pensa, dissenya i actua” que s’identifica molt amb la forma de treballar d’Efebé. Explicava que “som una empresa de disseny i aquest missatge avui dia agafa més rellevància que mai: pensar en clau de disseny, dissenyar i implementar noves solucions, models i entorns més sostenibles, econòmicament viables i enfocats a les necessitats reals de les persones. El disseny és un aliat clau per a qualsevol sector, no parlem només d’objectes, d’edificis o d’espais, sinó de processos, d’innovació, de sostenibilitat i de posar les persones al centre”.

Fa més de 25 anys que Grup de Promoció i Disseny Efebé treballem per definir espais que promoguin la salut de les persones en el seu sentit més ampli. I ves per on, havia d’arribar una pandèmia perquè entenguéssim la rellevància d’aquest fet.

La ponencia prosseguia tractant la sostenibilitat, perdurabilitat de l’empresa en el temps, durabilitat dels espais, la cura pel medi ambient i l’entorn que ens envolta. L’Anna afegia que: “No en sabem de tot. I, per tant, el més enriquidor és compartir el coneixement, pensar en equips multidisciplinars per dissenyar i aportar millors solucions a la societat, novament pensant en les persones.”

En aquest sentit, llençava dues preguntes a l’aire: “Com podem fer que això generi valor compartit?” i “Com podem aprofitar la nostra tasca del dia a dia per deixar una empremta a la societat?” La resposta és clara: “Més enllà de tenir cura en les solucions constructives, els materials que utilitzem en els projectes, els processos constructius… tot això diria que estava integrat en nosaltres des de feia molts anys, però ens faltava alguna cosa que ens fes sentir orgulloses del que som com empresa. Per poder dir que transformem espais per canviar-te la vida, havíem de transformar la vida de persones des de l’empresa.

Pensant en les persones

La ponència “Com fem empresa les organitzacions que volem ser motor de canvi social” no podia passar per alt el fet que el sector de la construcció està molt masculinitzat. En aquest sentit, l’Anna Fornt recordava que l’any passat, Grup Efebé vam començar un programa acompanyats de Fundació Ared i la Fundació laboral de la construcció, de formació per dones en risc d’exclusió social com a peones d’obra. Aquest programa va començar amb 15 dones, seleccionades i tutelades per formació Ared, formades tècnicament i en les pràctiques per nosaltres i la part teòrica-manual per la Fundació laboral de la Construcció. D’aquestes 15 se’n van graduar 5 i d’aquestes a Efebé aquest any hem incorporat dues. El 2023 ja estem començant la selecció per fer la segona edició.

A Efebé ens caracteritzem per promoure l’ocupació i facilitar processos d’aprenentatge, moltes vegades amb oportunitats per una primera feina en aquells àmbits en què les persones s’han format, moltes de les persones que avui formem part de l’equip d’Efebé estem creixent professionalment juntes. Ens sentim orgulloses de donar confiança i oportunitats, llibertat de decisions en els àmbits de responsabilitat.

Com a cloenda de la ponència l’Anna incidia també en els ODS: “Moltes vegades no sabem com enfocar-nos per alinear-nos i buscar objectius en els quals ens sentim part de la solució, o si més no d’intentar alinear-nos per assolir-los. Començant per l’ODS4 educació de qualitat, formem persones, però també treballem per millorar els espais educatius.

Una crida a la participació del nou talent, ajuntar els nous professionals amb aquells qui sumen anys d’experiència. Això és una crida a intercanviar punts de vista, a barrejar la joventut amb l’experiència. A visualitzar que hi ha altres maneres de fer, veure i pensar. Integrant persones de diferents cultures i orígens.

Per això en relació amb les Aliances, ODS17, participem en Clusters i Living Labs d’innovació per pensar on i com voldrem viure quan siguem grans. Què és d’important posar aquest segment de persones en el punt de la presa de decisions col·lectiva. Per no parlar de l’ODS 3 salut i benestar, no només per les persones grans, sinó que promovem la salut i benestar de les persones en els espais de treball, vida i aprenentatge, sense oblidar que és al nostre ADN com a empresa que forma part del Grup Papelmatic. Segur que en podria citar algun altre de rellevant en la nostra activitat com l’ODS12 de producció i consum sostenible, ja ho hem descrit fa una estona a l’hora de parlar de com abordem els nostres projectes.

La Jornada de Transferència de Bones pràctiques va ser un espai de trobada per compartir i debatre sobre les bones pràctiques de les organitzacions guanyadores dels Premis Respon.cat 2022. Sis organitzacions que operen en territori català, de diferents dimensions, activitat i forma jurídica varen compartir la seva estratègia de gestió responsable des dels cinc vectors de la responsabilitat social: bon govern, ambiental, laboral, social i econòmic.

 

Quadre de premiades

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.