Senior living, el nou model de vida de les persones grans

13/01/2023

Grup Efebé

Les tendències demogràfiques ens porten a detectar que de cara a 2050 una de cada tres persones tindrà més de 65 anys i una autonomia plena. Estan sorgint nous models de vida com és el cas del senior living, un model que planteja una millora de la qualitat de vida en un envelliment actiu i saludable. T’has plantejat com vols viure quan siguis gran?

Cada vegada vivim més anys i els models de vida canvien i evolucionen amb el temps. Doncs, també ho han de fer els espais que ens acompanyen en aquest procés vital. El senior living que proposem en aquest article compta amb dues variants: coliving i cohousing. Amb el format coliving els habitatges compten amb zones comunes desenvolupades per una promotora. Les seves unitats de convivència es comercialitzen en format de venda o lloguer i acostumen a potenciar la independència de públics joves amb una proposta econòmica. En canvi, en el cas del cohousing les persones que hi viuen tenen interessos comuns i volen viure en comunitat combinant espais individuals i zones comunes compartides. Així, les persones grans que decideixen viure en un entorn com aquest tenen un habitatge amb l’equipament adaptat a les seves necessitats i disposen de zones comunes amb serveis com ara neteja, perruqueria, infermeria o bugaderia.

Des de l’equip de Grup Efebé ens encarreguem del projecte complet de transformació d’espais amb disseny, adequació, manteniment i equipament d’entorns per a Cohousing senior. Tenim totes les eines per fer-ho possible! Coneixem el sector i analitzem constantment les necessitats de les persones.

Per què volem avançar cap al “senior living”?

“A partir d’ara el nostre objectiu és reconvertir el model actual, per millorar l’atenció cap a la gent gran, creant un entorn distribuït en habitatges de convivència, amb un tracte personalitzat i focalitzat en una atenció centrada en la persona.” comenta Anna Fornt, directora i fundadora de Grup Efebé. Segons el II Baròmetre Grup Efebé 2021, on i com volem viure quan siguem grans l’actual model de “residència per a gent gran” no compleix les expectatives d’un 78% d’enquestats. Com a objectiu, l’estudi ha treballat en dues variables:

La mostra inicial era de 1.300 persones i, posteriorment, va evolucionar a 797 persones, donat que eren les enquestes vàlides respostes amb més de 20 minuts.

habitatges de convivència

HoOP (Housing Older People)

En el marc del Barcelona Aging coLLaboratory, la Facultat de Ciències de la Salut de Blanquerna – Universitat Ramon Llull i Grup Efebé hem iniciat un projecte.

Com vols viure i com et vols sentir quan siguis gran? Per donar resposta a les necessitats d’aquest sector de la població, els nostres objectius són:

1. Descriure les necessitats viscudes i les perspectives en relació a com ha de ser l’habitatge per viure quan siguem grans des de la visió dels potencials usuaris presents i futurs i els diferents grups d’interès implicats.

2. Descriure com ha de ser l’habitatge.

3. Codefinir un pla estratègic i d’acció que inclogui solucions a aplicar als habitatges per a gent gran i el seu entorn.

Per tal de conèixer en més detall què pensa la societat, farem dos tipus de grups focals. Així doncs, estudiarem el sector en més profunditat sobre els espais i les emocions.

 

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.