Beneficis dels jardins terapèutics per a les persones grans

22/04/2022

Grup Efebé

Què són els jardins terapèutics? Com afecten a la salut de les persones? Realment tenen un impacte positiu en la salut i el benestar?

Un entorn per a persones grans ha de posar les persones al centre del seu disseny. L’atenció centrada en la persona (accp) segueix aquest fonament, amb entorns amables, que garanteixen la salut i el benestar de les persones. Per aconseguir aquest benestar, existeix un element essencial: el contacte amb la natura. Així doncs, aquesta connexió amb la realitat exterior suposa beneficis per a les persones grans, les seves famílies i el personal que en té cura.

Els jardins terapèutics, doncs, compten amb elements específics per complir uns objectius terapèutics concrets. El contacte amb la natura genera un escenari exterior confortable, que convida a sentir-se a gust a l’aire lliure. Aquests espais exteriors tenen en compte els símptomes i les necessitats físiques i mentals de les persones grans. A més, l’arquitectura terapèutica en entorns exteriors promou una millora directa de la salut i el benestar de les persones, amb beneficis per a la salut que són pràcticament impossibles de replicar d’altres formes. Així doncs, l’entorn en si ajuda a accelerar els processos de teràpia que s’estan realitzant.

Disseny, hort i activitats terapèutiques

Pel que fa al disseny dels jardins terapèutics, és essencial que siguin totalment accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. Amb paviment adequat i seients incorporats de forma estratègica al llarg de qualsevol recorregut, per tal que sempre que ho necessitin, puguin asseure’s i descansar. A més, a tots els nostres projectes els seients han de comptar amb reposa-braços, per facilitar el moviment d’asseure’s i aixecar-se. Un altra aspecte a tenir en compte és el fet que els recorreguts han de ser senzills per no confondre als usuaris i usuàries.

Una opció que garanteix beneficis tangibles és el fet d’incloure un hort al jardí. Aquest fomenta el treball per aconseguir uns objectius específics. Promou la independència i l’autonomia per a treballar amb la responsabilitat de tenir a càrrec plantes o altres elements naturals.

Aquests jardins terapèutics també els entenem com espai de rehabilitació a l’exterior. Es poden adaptar per a poder realitzar sessions de recuperació física i mental de les persones que ho necessiten.

D’altra banda, l’exploració i experimentació per a l’estimulació dels sentits a través del contacte amb sons o textures genera grans resultats. De fet, els espais multisensorials tenen beneficis similars de forma artificial. Doncs, els jardins terapèutics ofereixen l’alternativa més agradable de realitzar certes activitats a l’exterior. A més, també s’adapten zones per passejar o per rebre les visites d’amics i familiars.

Beneficis dels jardins terapèutics

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.