Deu institucions que representen el conjunt de la societat civil catalana impulsen el primer Living Lab centrat en l’envelliment

26/10/2022

Grup Efebé

Una de cada tres persones tindrà més de 65 anys el 2050

Envellir disposant de la màxima qualitat de vida i la millor atenció sanitària i social. Aquest és el principal objectiu del Barcelona Aging coLLaboratory (BALL), el primer Living Lab centrat en aportar solucions innovadores per a les persones grans que es posa en marxa a Catalunya i que ha estat impulsat per una àmplia representació d’estaments de la societat civil.

Avui ha tingut lloc la presentació als mitjans de comunicació, al Parc Sanitari Pere Virgili, de la seu física del BALL i del seu primer projecte: un robot humanitzat que ajudarà aquelles persones que no poden alimentar-se per elles mateixes. Aquest robot s’està cocreant amb els usuaris finals, els quals són decisius per conèixer què és allò que necessiten i, així, poder-los oferir una solució que s’adapti a les seves demandes.

A més de dotar els pacients d’una eina personalitzada i d’una major autonomia, el robot permetrà automatitzar una de les tasques més complexes de la logística assistencial dels hospitals i centres residencials, i reduir, així, la sobrecàrrega del personal sanitari, optimitzant el temps i la qualitat del servei.

El BALL, un living lab d’innovació al voltant de l’envelliment

L’envelliment de la població catalana continua creixent a un ritme accelerat i es calcula que l’any 2050 una de cada tres persones tindrà més de 65 anys. Així mateix, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, si l’actual model d’atenció no canvia, l’índex de dependència de la gent gran també augmentarà, del 28,9 %, el 2021, fins al 44,3 %, l’any 2040.

Davant la necessitat de desenvolupar solucions innovadores que avancin cap a un envelliment actiu i saludable, i que considerin l’edat avançada una oportunitat per aconseguir una societat més inclusiva i, alhora, potenciar l’economia, neix el Barcelona Aging coLLaboratory (BALL).

El Living Lab ha estat impulsat per deu entitats de renom que representen els principals àmbits de la societat catalana: salut (Parc Sanitari Pere Virgili i Vall d’Hebron Institut de Recerca), robòtica (Institut de Robòtica i Informàtica Industrial, CSIC-UPC), universitat (Universitat Ramon Llull, amb la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna i l’Institut Borja de Bioètica, i Universitat Oberta de Catalunya), social (Fundació iSocial), empresa privada (Grup Efebé, Qida i UniversalDoctor) i associacions de gent gran (Fatec – Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya).

Aquest projecte opera sota el model d’innovació que es coneix com a quàdruple hèlix, on diferents entitats i membres d’una comunitat (ciutadania, empresa, centres de coneixement i Administració) s’uneixen per construir plegats solucions que siguin capaces de promoure el creixement socioeconòmic del territori.

“El BALL és un espai o metodologia de cocreació que involucra les persones grans, des d’un principi, en el disseny, desenvolupament, implementació i avaluació de productes i serveis destinats a fomentar la seva autonomia, integrar-los a la comunitat i reduir dependències i cronicitats”, explica el doctor Marco Inzitari, director d’Atenció Integrada i Recerca del Parc Sanitari Pere Virgili, cap del grup de recerca en Envelliment, Fragilitat i Transicions a Barcelona del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i professor de la UOC.

El Dr. Inzitari, que és un dels ideòlegs i promotors del projecte, assegura que “en un moment on cada vegada augmenta més l’esperança de vida, però no la qualitat, l’objectiu final del Living Lab és posar les persones al centre i que prenguin el control de la seva salut i de la seva vida”.

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.