Neuroarquitectura escolar: què és i com aplicar-la

15/03/2022

Grup Efebé

“La neuroarquitectura escolar intenta entendre com l’espai afecta el cervell i en conseqüència, l’estat emocional i el comportament”, tal com indica la BBC a l’article “Qué es la neuroarquitectura y cómo puede ayudarnos a combatir el estrés y ser más creativos”.

Cada vegada som més conscients de l’efecte directe que tenen els entorns en el nostre benestar. Els espais educatius ben dissenyats estan pensats per fomentar la creativitat, la concentració i la motivació dels nens i nenes al centre, però també del personal docent.

En aquest article parlem de la fusió entre la neurociència i l’arquitectura, que juntes construeixen la que ja coneixem com neuroarquitectura.

Què és la neuroarquitectura escolar

La neurociència com a tal és una ciència que estudia el moviment de les xarxes neuronals. Es tracta d’un estudi sobre com es desenvolupa el sistema nerviós. Doncs, en conseqüència, la neuroarquitectura és una eina de disseny que estudia la relació que es crea entre els estímuls i l’entorn percebut.

Com a éssers vius, cada vegada que estem en un espai reaccionem a aquest. L’entorn influeix directament en les nostres emocions, els nostres comportaments i el nostre progrés cognitiu. Els nostres sentits s’activen i, per tant, es genera una experiència sensorial, que afecta clarament a l’atenció i a la concentració. Per això és tan important analitzar un espai abans i a l’hora de dissenyar-lo, perquè si es fa bé, afecta directament sobre la salut i el benestar de les persones.

Per comptar amb entorns escolars que segueixin els fonaments de la neuroarquitectura, cal seguir diferents paràmetres. A continuació et citem els més generals que considerem essencials, ja que són comuns per a moltes persones i molts entorns diferents.

neuroarquitectura escolar

Disseny Efebé d’entorns escolars d’Espais FluAp.

Com s’aconsegueix aplicar la neuroarquitectura?

Per tal d’obtenir entorns escolars eficients, que vetllin pel benestar dels nens i nenes i del personal docent, cal seguir els fonaments de la neuroarquitectura a l’hora de dissenyar espais. Aquí te’n plantegem alguns:

Quin mobiliari seria ideal per aquests entorns?

Posts relacionats

Per poder descarregar el contingut, si us plau faciliti’ns la seva adreça de correu electrònic.

Gràcies! La seva descarrega ja s’ha iniciat!

Alguna cosa ha anat malament, intenteu de nou més tard.

Si us plau revisi els camps marcats.